Belge

Prenses Belgiojoso’nun Kızı Maria’nın Osmanlı Vatandaşlığına Kabul Edilmesi

blankblank
 
19. Yüzyıl İtalya tarihinin en orijinal simalarından biri olan Milanolu Prenses Cristina Trivulzio Belgiojoso ile kızı Maria Trotti, 1850 yılında Kuzey İtalya’yı işgal eden Avusturya İmparatorluğu’nun baskısından kaçarak Osmanlı ülkesine iltica etmişlerdir. Bu İtalyan mülteciler, 1850-1855 yılları arasında Osmanlı ülkesinde kalarak beş yıl boyunca Safranbolu’da satın aldıkları “Çakmakoğlu Çiftliği” isimli bir çiftlikte yaşamışlardır. Bu yıllarda Maria, kendi istediği ve müracaatı üzerine Osmanlı vatandaşlığına da kabul edilmiştir.
 
Aşağıda, Safranbolu’da Çakmakoğlu Çiftliği’nde yaşayan Prenses’in kızı Maria’nın Osmanlı vatandaşlığına kabul edilmek için yazdığı İtalyanca dilekçe ve Prenses Cristina Trivulzio Belgiojoso’nun bu talep için kaleme aldığı yine İtalyanca muvafakat dilekçesi ile Maria’nın Osmanlı vatandaşlığına kabul edildiğine dair dönemin Padişahı Abdülmecid’e ait Osmanlıca irade (ferman) bulunmaktadır. Üç belge de 1853 yılına ait olup orijinalleri Osmanlı Arşivi’nde bulunmaktadır.
 
blank
Osmanlı vatandaşı olmak istediğine dair, Prenses’in kızı Maria’nın İtalyanca dilekçesi (26 Ocak 1853)
 
blank
Kızı Maria’nın Osmanlı vatandaşı olmasına muvafakat ettiğine dair, Prenses Cristina Trivulzio Belgiojoso’nun yazdığı İtalyanca dilekçesi (26 Ocak 1853)
 
blank
Prenses Cristina Trivulzio Belgiojoso’nun kızı Maria’nın Osmanlı vatandaşlığına kabul edildiğine dair, Osmanlı Padişahı Abdülmecid’in iradesi (25 Eylül 1853)
 
Başa dön tuşu