Haber

Milano’da Prenses Belgiojoso ve Osmanlı Arşivi Seminerleri

İtalya’nın Milano şehrinde “Safranbolu’da Bir İtalyan Prensesi Cristina Trivulzio Belgiojoso” kitabının tanıtım toplantısı ile “Osmanlı ve İtalyan Arşivlerinde Prenses Belgiojoso” konulu seminerler düzenlendi. 25 Kasım 2022 tarihinde Milano Braidense Ulusal Kütüphanesi’nde düzenlenen seminerlere Türkiye’den ve İtalya’dan uzmanlar katıldı.
 
Milano’da Prenses Belgiojoso ve Osmanlı Arşivi Seminerleri
 
İtalya Kültür Bakanlığı, Milano Brera Müzesi, Milano Braidense Ulusal Kütüphanesi, Milano Katolik Üniversitesi, Milano’daki Türkiye Eğitim Ataşeliği ve Trivulzio Vakfı’nın işbirliği ile düzenlenen etkinlikleri çok sayıda ilgili takip etti.
 
Milano’da Prenses Belgiojoso ve Osmanlı Arşivi Seminerleri
 
Milano’da Prenses Belgiojoso ve Osmanlı Arşivi Seminerleri
Seminerlerin sabah oturumunda Braidense Ulusal Kütüphanesi Müdürü Marzia Dina Pontone, Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Prof. Dr. Tolga Erdoğan, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve Trivulzio Vakfı Başkanı Gian Giacomo Attolic Trivulzio tarafından birer açılış konuşması yapıldı. Konuşmaların ardından tarih araştırmacıları Orhan Özdil ve Murat Babuçoğlu, Osmanlı Arşivi belgeleri ile Prenses Belgiojoso kitabı hakkında bilgiler verdiler. Aynı oturumda Safranbolulu tarihçi Yalçın Kılınç ise Prenses Belgiojoso’nun 1850-1855 yılları arasında beş yıl boyunca yaşadığı Safranbolu yakınlarındaki Çakmakoğlu Çiftliği’nin günümüzdeki durumuna dair bir sunum yaptı. Sabah oturumunda son olarak konuşan Trivulzio Vakfı Müdürü Dr. Marino Vigano ise Trivulzio Arşivi’nde bulunan belgeler hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
 
Milano’da Prenses Belgiojoso ve Osmanlı Arşivi Seminerleri
 
Milano’da Prenses Belgiojoso ve Osmanlı Arşivi Seminerleri
 
Öğleden sonraki oturumda ise “Safranbolu’da Bir İtalyan Prensesi Cristina Trivulzio Belgiojoso” kitabının tanıtımı yapıldı. Bu oturuma Venedik Ca-Foscari Üniversitesi’nden Dr. Elena Bacchin, Milano Katolik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elena Riva ve yine Milano Katolik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Giorgio Del Zanna konuşmacı olarak katıldılar. Konuşmacılar sunumlarında Prenses Belgiojoso’nun Osmanlı ülkesindeki sürgün yılları ile bu konuda ortaya çıkarılan ve kitap halinde yayınlanan arşiv belgelerinden bahsettiler. Konuşmacılar Osmanlı Arşivi’nde bulunan belgelerin, Prenses Belgiojoso hakkında yeni ve orijinal bilgiler sağladığı konusunda mutabık olduklarını açıkladılar.
 
blank
 
blank
 
Seminerlere katılan konuşmacılar ve misafirler, iki seminer arasında ise Prenses Belgiojoso’nun ailesinin kurduğu Trivulzio Vakfı’nı ve Cristina Trivulzio Belgiojoso Arşivi’ni ziyaret ettiler. Trivulzio Vakfı Müdürü Dr. Marino Vigano tarafından bilgilendirilen ziyaretçilere, Trivulzio Vakfı Başkanı Gian Giacomo Attolic Trivulzio tarafından vakfın yayınladığı Prenses Belgiojoso ile ilgili kitaplar hediye edildi.
 
blank
Milano’da Prenses Belgiojoso ve Osmanlı Arşivi Seminerleri  Milano’da Prenses Belgiojoso ve Osmanlı Arşivi Seminerleri
 
Başa dön tuşu